1) AYAM PANGGANG
Bahan-Bahan
- Ayam yang belum dipotong
- 7 biji bawang merah dikupas kulit
- 5 biji bawang merah (dikisar)
- 1 labu bawang putih (dikisar)
- 1 sudu besar lada hitam (dikisar)
- 1 batang herba rosemary (dicincang)
- 8 sudu besar sos barbeque
- 1 sudu besar serbuk cili
- 1 sudu besar mustard
- 3 sudu besar madu
- garam secukup rasa
Cara Penyediaan
- Pastikan ayam dibersihkan dahulu
- Panaskan ketuhar pada suhu 170c
- Campurkan semua bahan-bahan lain kedalam mangkuk dan gaulkan sehingga sebati
- Sapukan bahan-bahan perap di luaran ayam dan dibawah lapisan kulit
- Masukkan ayam kedalam ketuhar selama 15 minit. Selepas minit ke 15 keluarkan ayam dan sapukan bahan-bahan perapan keatas ayam sekali lagi, masukkan ayam ke dalam ketuhar selama 15 minit dan lakukan langkah tersebut sekali lagi.
- Selepas 45minit keluarkan ayam dari ketuhar dan biarkan selama 5 minit sebelum dihidangkan
2) SALAD KENTANG
Bahan-Bahan
- 10 biji ubi kentang (dikupas kulit & direbus)
- 1 biji bawang kuning (dicincang)
- 7 ulas bawang putih (dicincang)
- 300gm daging cincang
- 6 sudu besar mayonis
- daun bawang (dicincang)
- lada putih
- garam
Cara Penyediaan
- Rebuskan ubi kentang sehingga empuk dan buangkan air rebusan kemudian potong dadu.
- Tumiskan bawang putih yang telah dicincang didalam kuali leper dengan menggunakan sedikit minyak
- Selepas bau harum, masukkan daging cincang
- Pastikan daging cincang digoreng sehingga garing
- Campurkan daging cincang bersama kentang dan gaulkan sehingga rata
- Campurkan mayonis, bawang, daun bawang, lada putih dan garam secukup rasa
- Gaulkan sehingga rata dan sedia untuk dihidang!
3) STICKY DATE PUDDING (KEK KURMA)
Bahan-bahan
- 250gm kurma yang telah dibuang biji
- 1 sudu kecil soda bikarbonat
- 125gm mentega
- 1 cawan gula perang halus
- 3 biji telur
- 1 1/2 cawan tepung naik sendiri
- 1 1/2 cawan air
Sos Butterscotch
- 3/4 cawan gula perang halus
- 100gm mentega
- 1 tin susu sejat
- 1 sudu besar tepung jagung
Cara Penyediaan
- Panaskan ketuhar pada suhu 170c
- Campurkan kurma bersama dengan air dan rebuskan dengan api sederhana.
- Selepas mendidih, padamkan api dan masukkan soda bikarbonat. Biarkan selama 15 minit dan kisarkan bahan rebusan tadi.
- Pukulkan mentega bersama gula sehingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukulkan sehingga sebati.
- Masukkan tepung dan juga adunan kurma tadi ke dalam loyang yg lebih besar dan tuangkan air ke dalam loyan besar tersebut. Masukkan kedua-dua loyang kedalam ketuhar dan bakar selama 1 jam.
- Sambil menunggu kek siap dibakar, sediakan sos butterscotch.
- Masukkan gula dan mentega kedalam kuali leper. Pastikan api sederhana, kacaukan sehingga gula cair
- Masukkan susu sejat dan gaukkan sehingga tiada ketulan gula, apabila hampir mendidih perlahankan api dan masukkan tepung jagung yang telah dicairkan dengan air. Gaulkan sehingga sos menjadi pekat.
- Selepas kek siap dibakar, hidangkannya bersama krim putar dan sos butterscotch
source : http://anisnabilah.tumblr.com/
No comments:
Post a Comment