Followers

Has Been Here Since

December 10, 2010

Totty Notty

;:liFe is so short...so...make the life more exciting to make u smile n happy always...having children make your life more wonderful n meaningful:;

Tuesday, November 27, 2012

Welkem...welkem...welkem back...

Fuhhhhh.....berhabuk giler blog aku ni...wawawawa...maklum la lame giler tak hapdate pape kat dlm ni...nak cakap tak sempat...bukan...nak cakap malas...pun bukan...ntah la...cume tak tau nk bebel ape..ahaks....

Tapi mmg lame giler tak post hape hape kat dlm blog ni kan...ngeh ngeh ngeh...

Ni kiranye dh bosan tahap cipan tertelan panadol agaknye...saje menggatalkan tangan bukak lik blog ni..mmg berhabuk sungguh,,,huhu...kire nak wat come back sebab ade gak cecite terbaru dari yang empunye blog ni..hehe..

Tapi bukan ari ni nak cte..sok sok la ek...ni sesaje nak wat come back katenye...hahahah....

K jumpe lagi sok ngan cte cte terbaru dari saya ye...adios...yaribayariba angrenegreeeee...yeeebaaaaaa....

Tuesday, January 31, 2012

bosannnnn....

Assalamualaikum....huhu...tgh bersiaran kt ppd klang ni....time ni diri dah membosankan....hehe...plus ngntuk cam nk m******....so nk ilangkan ngantuk je ni....huhuh,,,,


tatatititutu

Sunday, January 1, 2012

::new episode in two thousand twelve::

Assalamualaikum...hye there...pe kabo?harap sihat sihat sejahtera hendaknya...aku???alhamdulillah sihat serta berbahagia bersama hero hero kesayangan ku...hehe

Ohhhh!lame gak tak berbloging...rinduuuuuuu....tapi pe kan daya...keadaan tak mengizinkan..hehe *malas benonye....* sebenarnye byk cite nak dikongsi ngan pembaca sume tentang cuti cuti mesia ri tu...tak sempat tul nk hapdate blog...tu yg tak terhapdate hapdate tu....hehe...

Tp utk entri kali ni just nk wish all of u happy new year...semoga tahun 2011 meninggalkan banyak sweet memories dan tahun 2012 menjadikan kite insan yang lebih baik dari sebelumnya...insyaAllah....

Makanya esok, aku kena pegi skola sebab ade xtvt membayar yuran pibg oleh ibubapa. Dan makanya itu, akan ku tinggalkan hero kecikku di bawah jagaan mama die for the first time after one month under my observation...cewahhhh!!!! takut gak sok nak anto die g umah mama die....takut die nangis sebab tak nak ngan mama die sebab dh lame ngan mummy die...aiyakkkkk!!!tp mmg for sure die nangis teresak esak sok...cian la anakku tu...tapi pe nak buek kan sayang...terpaksa sebab mummy nak tolong ayah cari rezeki untuk kite sume kan.....*mode: sedey sebab sok nak pisah jap ngan budak kecik tu...sob sob sob*

For the three months early ni, memang akan banyak la musangwarat*meeting*...so, akan lik lambat la jugak utk jumpe budak kecik ni. al-maklum la berurusan nagn budak ni mmg banyak rencah nya...tp senonya byk keje pentadbiran...hehe....tp nak buek camno...dh rezeki kat situ...terima je la kan..dan aku harap dapat melaksanakan tgas yang diberi dengan penuh amanah, dedikasi dan cemerlang...insyaAllah....

ok la, dh mengarut tahap gaban ni...nak makan dulu sementara hero kecikku ni tdo petang...jumpe lagi t...jagn jemu menyinggah di blog yang tak seberapa hangat ni ye...hehe...

tatatititutu...


lots of luv ~anakecil~

Tuesday, December 27, 2011

~~Dah 4 tahun dah...hehe::

Assalamualaikum....hye sume...pekaba???hope sihat sihat and ceria ceria selalu...tak moh masyam masyam...t cepat tuo....hehe....ok la by the way...entry kali ni nak cite sket pasal our anniversary.

Alhamdulillah...pejam celik pejam celik,dah 4 tahun aku n hubby hidup sebagai soulmate*hasben n wife*...ari ni merupakan hari bersejarah bagi aku n hubby sebab pada tarikh ni, kami berdua telah selamat diijabkabulkan *cewahhhh*hhehe. 

Pada 28 disember 2007 sekitar jam 5.30 petang di Surau Al-Jamiah, Jalan Bunga Raya...aku telah selamat menjadi isteri kepada sang suami yang bernama Mazlishah Bin Mazalan. Seorang suami yang sangat penyabar...melayan je karenah aku yang cam kebudak budakan ni...*hehe*, seorang yang sangat penyanyang *itu sudah mesti kan...hehe*, sangat bijak dalam membuat keputusan *even lambat decision yang die bagi sampai buat aku jd marah...hehe* sangat berfikiran jauh *tu yang jatuh hati ngan die tu...*tak pandai buat keje rumah*jgn mare ye bang...tp betulkan???kan??kan???hehe* sebab tu ade saye disisi abag utk tolong abag kan???hehe....

Semoga percintaan dan persefahaman kami berdua dan dengan adenya anak-anak *dalam plan nak tambah lagi...hihi* akan sampai syurga firdausi....Semoga kasih sayang yang kami bina akan kekal abadi hendak-Nya....amin

"Ya Allah Ya Tuhanku, kau berkati la dan rahmatilah hubungan kami berdua, Mazlishah dan Zainon, Kau lindungi la hubungan kami daripada hasutan dan dengki khianat, kau murahkan la rezeki kami ya Allah, Sesungguhnya engkau la yang maha mengasihi sekeliannya...amin ya rabbal 'alamin"

ok la sampai sini dulu...doakan kami bahagia ye...terima kasih sume...tatatititutu...wasalam 

Friday, December 16, 2011

TIPS-TIPS ROMANTIK YANG PERLU DIAMALKAN OLEH SUAMI DAN ISTERI

Assalamualaikum....biarkan anak kecik tdo disebelah dengan lasaknya sementelaah mummy die ingin share something yg br dapt di mukabuku sini tentang tips yang boleh kita amalkan sebagai husben n wife supaya rumah tangga lebey harmoni dan bahagia...insyaAllah....


TIPS-TIPS ROMANTIK YANG PERLU DIAMALKAN OLEH SUAMI DAN ISTERI

1. Cium tangan suami dan dahi isteri setiap kali sebelum berpisah ke tempat kerja masing-masing.

2. Jika berpisah lebih dari sehari seperti untuk tugasan luar daerah, tambah rutin harian tadi dengan pelukan dan ciuman di bibir.

3. Walau sesibuk mana sekali pun, luangkan masa untuk menelefon pasangan sekurang-kurangnya sekali walau sekadar untuk bertanya apa yang sedang dilakukan.

4. Sentiasa ucapkan kata-kata sayang seperti I love you sepenuh hati sebelum keluar kemana-mana, menamatkan perbualan di telefon dan sebelum tidur.

5. Sentiasa mencari peluang untuk makan tengah hari bersama kerana pastinya ia tiada gangguan anak-anak jika pada hari berkerja.

6. Amalkan bertanya apa yang berlaku sepanjang hari selepas pulang dari kerja sebagai tanda mengambil berat dan memberi peluang pasangan meluahkan perasaan.
Love
7. Luangkan masa untuk berbual tentang apa sahaja dari isu rumah tangga hinggalah politik semasa sebelum tidur.

8. Mudah berbaik jika berlaku sebarang pertelingkahan,jangan biar berlarutan walau untuk satu jam sekali pun apatah lagi berhari-hari. Jika boleh, biarlah berlaku dalam bilik ‘beradu suami isteri’ agar ia berakhir dengan ‘kemesraan’ jauh dari pandangan anak-anak.

9. Temani pasangan semasa menonton rancangan kegemaran mereka walau sambil membaca akhbar misalnya kerana apa yang penting ada berada disisi.

10. Jangan sesekali berpisah tempat tidur walau anak sudah berderet atau usia sudah meningkat kerana ia adalah salah satu amalan penting untuk mengeratkan kasih sayang.

11. Amalkan sembahyang berjemaah semasa di rumah, berdoa bersama serta bersalam-salaman selepasnya.

12. Biasakan bergilir gelas atau pinggan semasa makan serta tidak segan atau geli untuk menghabiskan makanan atau minuman isteri atau suami.

13. Sesekali buatlah kejutan seperti membeli hadiah atau kad untuk peristiwa tertentu, memakai pakaian dalam yang seksi atau apa sahaja yang anda tahu pasangan pasti menyukainya.

14. Senda gurau dalam rumah tangga amat penting, ceritalah sesuatu yang kelakar, teka teki atau apa sahaja yang membolehkan anda ketawa bersama.

15. Sentiasa kenang pengorbanan masing-masing seperti susah payah isteri melahirkan anak dan suami yang berkerja keras menyara keluarga.

16. Sesekali tukar gaya penampilan agar ada kelainan serta untuk mengelakkan pasangan merasa jemu.

17. Apa sahaja masalah yang timbul, berterus terang dan berbincang bersama untuk menyelesaikannya.

18. Sentiasa menyimpan tekad untuk menjadi suami/isteri yang baik dalam rumah tangga bahagia kerana fikiran positif akan memudahkan anda mencapai matlamat tersebut.

19. Setiap pagi berikan kucupan tanda sayang agar harinya dimulakan dengan senyuman, dan malam bisikan manja tanda terima kasih sepanjang hari berbakti kepada keluarga yang dibina bersama.Tidak salah juga minta maaf andai hari itu ada perkara yang mengguris hati suami/isteri, jangan tunggu raya sahaja!



*tersenyum sendirian pabila membaca tip-tips ini....semoga amalan ini akan mengertkan kasih sayang antara kita suami isteri dan mambaw kebhgian di dalam berumah tangga...insyaAllah...amin...

Friday, December 9, 2011

::Keindahan malam~~



Assalamualaikum....di saat si kecik ku sedang tido di sebelah, aku????wat pe???just nak share pasal gerhana bulan yang akan berlaku pada 10 disember 2011...aku dapat ni dari harian metro online....just wanna share the info...almaklum la...lame dah tinggal kan subjek sains ni...hehe....jom same same baca....


Gerhana Bulan Penuh Sabtu ini-10 Disember 2011





Pada 10 Disember 2011 ini, kita akan dapat menyaksikan fenomena Gerhana Bulan Penuh sekali lagi. Kali terakhir rakyat Malaysia dan di rantau Asia Tenggara menyaksikan fenomena gerhana seperti ini ialah pada bulan Jun 2011 lepas. Fenomena ini akan berlaku pada waktu puncak, iaitu sebaik sahaja matahari terbenam dan berlarutan sehingga ke lewat tengah malam. Tidak seperti gerhana yang lepas, yang mana ia berlaku lewat tengah malam sehingga ke matahari terbit keesokan paginya, gerhana kali ini dijangka dapat disaksikan dengan mudah oleh orang ramai.



Fasa gerhana ini akan bermula pada jam 7.31 petang. Namun apabila bulan mula menghampiri kawasan bayang-bayang bumi yang lebih gelap, dikenali sebagai umbra, barulah kesan gelapnya mudah kelihatan, iaitu sekitar jam 8.30 malam
Bulan akan berada di dalam bayang-bayang bumi sepenuhnya (fasa gerhana penuh) pada jam 10.05 malam sehingga 10.57 malam.
Kemudian ia akan keluar sepenuhnya daripada bayang-bayang umbra pada jam 12.18 tengah malam.
Waktu setiap fasa gerhana boleh dirujuk seperti di bawah (kiraan Skymap Pro 8):
Moon enters penumbra: 2011 Dec 10 19:31:37
Moon enters umbra: 2011 Dec 10 20:45:11
Start of totality: 2011 Dec 10 22:05:29
Maximum eclipse: 2011 Dec 10 22:31:36
End of totality: 2011 Dec 10 22:57:45
Moon leaves umbra: 2011 Dec 11 00:18:04
Moon leaves penumbra: 2011 Dec 11 01:31:30
Jumlah masa Bulan bergelap di dalam bayang-bayang bumi sepenuhnya ialah selama 52 min 16 saat.

Waktu di atas merupakan waktu tempatan (Malaysia). Ia adalah sama sahaja jika anda berada di Semenanjung, Sarawak atau Sabah. Cuma yang berbeza ialah ketinggian Bulan di langit. Semakin anda berada ke arah timur Malaysia, semakin tinggi kedudukan Bulan pada satu-satu fasa gerhana itu.
Video di bawah merupakan simulasi gerhana bulan yang dibuat menggunakan perisian Stellarium.

video

Same same la kite meningkatkan ketakwaan kite pada Allah yang maha esa di atas kejadian ini....insyaAllah
dan juga same same la kite melakukan solat sunat gerhana bulan tanda mensyukuri nikmat kurniaannya ini....

Friday, November 18, 2011

It's Back....

Assalamualaikum
Hye sume....lame tak baca pe yg dingomel dlm ni ek...hehe
Yahuuuu.....maka esok bermula la aktivit sepanjang masa bersama anak kecikku yang sangat mengada ngada skang ni....hehe
It's S.C.H.O.O.L.H.O.L.I.D.A.Y.S.....
Dah lame gasenye tak berehat panjang ni....hehe...*padahal ade je cuti yang seminggu due tu ek...saje nak ngada  ngada...ngeh ngeh ngeh*
Planning cuti skola ni...nak lik penang jap jengah mak mertua...pastu lik C.L.U.E.W.A.N.G for the whole holidays...yahoooo......
Sok plak nak g seremban....pakcik ku yang sebaya dengan ku akan menamatkan zaman bujang nya plak....tahniah pakcik amer...hehe
so planning utk sok...akan ke KOta astana raja dulu- umah perantin lelaki.....sebab ade kenduri doa selamat...so dlm ptg akan gerak g seremban umah  kazenku...lepak umah die dulu...mandi mandi tukar tukar baju....pas maghrib ru g umah perantin pompuan untuk akad nikah....fuhhhh!!!lotih mak....hehe

Dengan adanye entri kali ni diharapkan *aku ler ni...hehe* akan lebih cargas utk menghapdatekan belog kesayanganku ni...

That's all for now...luv u ols....
i loikeeee school holidays...yippeeee


tatatititutu


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...